Về thăm ngôi trường 100 năm tuổi

Toà nhà trường Đại học Kinh tế – Varna là một biểu tượng của thành phố và được xếp vào danh sách các di tích văn hóa. Viên đá nền móng của tòa nhà được đặt vào ngày 18 tháng 11 năm 1911, trên cơ sở văn bản về việc xây dựng, trong đó nêu: “… Hôm nay, Chủ nhật, ngày 18 tháng 11 năm 1911, trong triều đại của Hoàng đế Ferdinand I, Vua của Bulgaria. … đặt viên đá nền móng của tòa nhà trường Thương mại thuộc Phòng Thương mại Công nghiệp Varna. Mục đích của trường học này là để cung cấp học vấn thương mại cho những người trẻ tuổi, được kỳ vọng sẽ nâng cao nền kinh tế và thương mại của Bulgaria vì lợi ích và sự thành công của Vương quốc Bulgaria .. ‘.

Thiết kế toà nhà này là của kiến trúc sư Nikola Lazarov, còn việc xây dựng được tiến hành dưới sự chỉ huy của kiến trúc sư Dabko Dabkov. Việc xây dựng bị trì hoãn do chiến tranh và cuối cùng đã hoàn thành vào năm 1924. Phong cách kiến ​​trúc theo tinh thần Phục hưng của Pháp, với các chi tiết bổ sung theo phong cách Baroque Tây Âu cổ điển.

Đặc biệt ngoạn mục là cách bố trí của bức phù điêu trên lối vào chính. Đó là tác phẩm của nhà điêu khắc người Varna Kyril Shivarov và thể hiện sự kết hợp của hai nhân vật cổ đại: vị thần Hermes* của Hy Lạp (tương ứng với thần thương mại Mercury của La Mã) tay trái cầm cây gậy của các thương gia và nhân vật thứ hai là nữ thần Trí tuệ của Hy Lạp Athena, đặt trên đầu gối mình quyển sách đang mở. Đằng sau hai nhân vật là quả địa cầu, ở giữa là cành nguyệt quế của vinh quang và hòa bình. Ý tưởng là để thể hiện sự thống nhất và ý nghĩa toàn cầu của khoa học – thương mại – công nghiệp. Hình ảnh của một chiếc thuyền với các tay chèo tượng trưng cho sự lao động chăm chỉ, có mục đích và tập thể, điều cần thiết cho bất kỳ mọi công tác xã hội có ý nghĩa. Nơi cao nhất trên toà nhà được xây một tháp hải đăng, biểu tượng cho vai trò hướng dẫn của kiến ​​thức khoa học.

Chú thích thêm:

* Thần Mercury (La-mã) hay thần Hermes (Hy-lạp) đã đuợc biết đến qua nhiều hình ảnh; một tượng điêu khắc nổi tiếng phải kể đến là tượng một vị thần trẻ cầm thiên sứ trượng, một cây gậy có hai cánh và có hai con rắn cuốn chung quanh, một dấu hiệu đã được thấy rất thường trong ngành Y Dược, Khoa học và cả ngành Thương mại..
Thần Mercury cũng mang mũ và dép hay đôi giầy có cánh, những biểu tượng này cũng mang nhiều ý nghĩa quan trọng và được chú ý rất nhiều trong ngành Thương mại.

Mercury là một sứ giả và thần buôn bán. Tên Mercury liên hệ đến từ Latin merx (merchandise, merchant, commerce, v.v..) và merces (lương bổng). Những đặc tính tiêu biểu và thần thoại của Mercury đều phản ảnh từ vị thần mang tên Hermes của thần thoại Hy-lạp.

Vài hình ảnh về thăm trường cũ tháng 9/2015 của đoàn anh Đông – Hội trưởng Hội cựu sinh viên Varna:

Ảnh: Vũ Lan

100г. от построяването на академичната сграда на Икономически университет–Варна

Във Варна тържествено бе отбелязана 100-годишината от построяването на академичната сграда на Икономически университет – Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Събитието се състоя в парадното фоайе на университета пред двете монументални платна, изработени от проф. Стоимен Стоилов специално за юбилея. Идеята за създаване на Висше търговско училище е плод на стопанския и културния подем, характерен за края на първото десетилетие на миналия век, и на нарасналата необходимост отстопанско образование. В началото на ХХ в. гр. Варна се утвърждава като един от основните търговски центрове на България. През 1911 г. ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят възможността да се създаде Висше търговско училище, но избухналата война забавя осъществяването на тази идея. Решение за създаването му се взема през 1914 г. на ХХI сесия на Търговско-индустриалната камара.
Отпуснати са средства за бъдещия университет, но откриването му става на 14 май 1920 г. след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара. На тази дата се поставя началото на българското висше икономическо образование. /БГНЕС

Сградата на Икономически университет – Варна

Сградата на Икономически университет – Варна е символ на град Варна и е включена в списъка на паметниците на културата. Основният камък на зданието е положен на 18 ноември 1911г, като в основите се вгражда актът за строежа, който гласи: “…Днес, неделя, 18 ноември 1911г от Рождество Христово, в царуването на Негово Величество Фердинанд I, Цар на българите…се положи основният камък на зданието за Търговско училище при Варненската търговско-индустриална камара. Целта на това учебно заведение е да дава търговско образование на младежи, които са се посветили на повдигането на българската търговия и стопанство за благото и успеха на българското царство…”.

Проектът на сградата е на арх. Никола Лазаров, а строежът се ръководи от арх. Дабко Дабков. Строителството е забавено поради войните и окончателно приключва едва през 1924г. Архитектурният стил е в духа на Френския ренесанс, с прибавени елементи от класическия Западноевропейски барок.

Особено ефектно е оформлението на фронтона над централния вход. То е дело на варненския скулптор Кирил Шиваров и представлява композиция от две антични фигури: древногръцкия бог Хермес (съответстващ на римския бог на търговията Меркурий), който държи с лявата си ръка жезъла на търговците и древногръцката богиня на мъдростта Атина, която е поставила на коленете си разтворена книга. Зад двете фигури е изобразено земното кълбо, между тях е лавровото клонче на мира и славата. Замисълът е да се покаже единството и световното значение на науката – търговията – индустрията. Изображението на лодка с гребци символизира упорития, целеустремен и колективен труд, необходим за всяко значимо обществено дело. На най-високото място е съградена кула-фар, символ на пътеводната роля на научното познание.

Advertisements

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s